19.06.2015

Mladi športnik bo lahko nadaljeval kariero

17-letnik iz Istre, aktivni športnik s hudo poškodovano križno vezjo v kolenu, je bil v sredo tretji poškodovanec v Sloveniji in prvi v izolski bolnišnici (SBI), operiran po novi metodi. Gre za operacijo z minimalnim rezom, ko na nov način zašijejo križno vez tako, da jo povsem ohranijo. Zato bo še naprej lahko športnik. SBI je druga bolnišnici v državi, ki je uvedla to metodo, vse bolj razširjeno v Evropi. Zanjo se je kirurg Gregor Ravnikar dodatno usposabljal v Švici, kjer so jo tudi izumili.


20.03.2014

Za manj amputacij udov

Bolezni ožilja zakrivijo glavnino smrti v razvitem svetu in pri nas. O njih ljudje premalo vedo, simptomi niso tako izraziti, da bi odšli takoj na pregled. Da bi o tem zvedeli kaj več in si preventivno izmerili pretok žil, bodo slovenski žilni kirurgi danes, na Dan žil, pripravili akcijo meritev z opozorilnim plakatom BOM: bolečine v mečih, odsotnost pulzov, mrzle noge. Meritve na stojnicah bodo na Primorskem na voljo v Kopru in Novi Gorici.

14.01.2014

Korak do centra za raziskovalno dejavnost

Izolska bolnišnica (SBI) ima osem magistrov znanosti in sedem doktorjev znanosti. Nedavno je doktorski naziv pridobil žilni kirurg, asis. dr. Mladen Gasparini, predstojnik kirurgije. Med tistimi, ki so leta zvesti SBI in so ob praktičnem, odgovornem delu končati tudi znanstveni doktorski študij, je bil kot prvi pred štirimi leti doc. dr. Stojan Kariž, pred tem že tudi magister znanosti.

29.10.2013

Radiolog in pulmolog delata v Izoli

Ministrstvo za zdravje na predlog strokovnih zdravniških organizacij podeljuje za strokovne dosežke in v karierah zdravnikov že opravljeno kakovostno, sodobno organizirano strokovno delo strokovni naziv primarij. Letos sta ga prejela tudi dva zdravnika s Primorske - asis. Branko Cvetičanin in Jani Dernič, oba iz izolske bolnišnice (SBI). Prvi je specialist radiologije, drugi pulmologije.

09.03.2012

“Svit mi je rešil življenje”

Južna Primorska v Sloveniji po obolevnosti za rakom ni nikakršna izjema. Razlike so le pri pogostosti posameznih vrst raka in tudi v prepičlem sodelovanju ljudi v programu Svit, presejalnem programu za raka na debelem črevesu ter danki, ki ga je vse več. Svit je mnogim rešil življenje, tudi svojemu ambasadorju Marijanu Gospiču iz Hrpelj.

10.01.2012

Svit je rešil že 750 življenj

V dveh letih, kar v Sloveniji deluje Program za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki Svit, so to bolezen pravočasno odkrili pri 750 ljudeh in jim tako rešili življenje. Konec lanskega decembra so zdravstvenim delavcem, ki v programu posebej požrtvovalno sodelujejo, podelili priznanja.

30.09.2011

Mladen Gasparini – kandidat Osebnost Primorske

Žilni kirurg, asist. Mladen Gasparini, predstojnik kirurškega oddelka v izolski bolnišnici (SBI), je idejni oče in motor organizacijskega odbora vseslovenskega kongresa Zdravniki za javnost, ki je bil v začetku septembra prvi tovrstni dogodek v državi.

06.06.2011

Kardiologi v Izoli zanimivi tudi za bolnike iz notranjosti države

Izmed vseh bolnišnic v državi ima izolska (SBI) za področje srca - za koronarografijo - najkrajšo čakalno dobo, le do dva tedna. Tudi mesec čakanja na prvi pregled pri kardiologu je med najkrajšimi. Kot tretji regijski interventni kardiološki center se v SBI zavedajo, da so te bolezni med najpogostejšimi, zato sta hitro odkrivanje in strokovna pomoč porok za ohranitev kakovostnega življenja obolelega, ki po posegu lahko povsem normalno živi.

07.12.2010

Ob boku dobrim svetovnim izidom

Na nedavnem tradicionalnem petem kongresu združenja slovenskih kirurgov z mednarodno udeležbo v Kranjski Gori so aktivno sodelovali kirurgi izolske bolnišnice (SBI). Šesterica je pripravila deset predstavitev, ki temeljijo na lastnih izkušnjah. Te sledijo najnovejšim usmeritvam stroke. Pri posameznih vrstah operacij se ponašajo z izidi, ki so primerljivimi z evropskimi in svetovnimi.