23.03.2018

Izobraževalni dnevi Splošne bolnišnice Izola – 10. srečanje

Splošna bolnišnica Izola je 6. marca 2018 organizirala 10. Izobraževalne dneve SB Izola, ki so bili posvečeni 100. letnici rojstva prim. Branka Šalamuna in 20. letnici preselitve vseh oddelkov SB Izola ter izdaji izolske številke »Zdravniški vestnik«.

Program srečanja je bil:

  1. Stanislav Mahne, dr. med.: »Verba volant, scripta manent« – Besede (od)letijo, zapisi ostanejo;
  2. Dr. Mladen Gasparini, dr. med., Primož Praček, dr. med., Jani Muha, dr. med., Uroš Tomić, dr. med.: Eaglov sindrom;
  3. Alenka Uršič Polh, dr. med., Nives Jugovac, dr. med., Vivijana Snoj, dr. med.: Kirurško zdravljenje benignih obolenj ščitnice v Splošni bolnišnici Izola;
  4. Morena Kovačič, dr. med, Duilio Peroša, dr. med.: Zlomi zgornjega dela nadlahtnice in reverzna proteza rame;
  5. Matjaž Križaj, dr. med., Erik Štrumbelj, dr. med., prim. Stanislav Mahne, dr. med.: Primerjava laparoskopske apendektomije pri enostavnem in zapletenem vnetju slepiča;
  6. Karmen Spacal Jakomin, dipl. m. s..: Zdravstvena nega in izzivi strokovnega razvoja kirurških strok.

Srečanja se je udeležilo  120 zdravstvenih delavcev.

Polna dvorana, bučno ploskanje, živahna razprava in tudi kakšen duhovit komentar so dokaz, da so se izobraževalni dnevi v SB Izola »prijeli«. Med poslušalci smo lahko videli sestre iz vseh oddelkov bolnišnice in tudi zdravniki so zastopali več oddelkov in dejavnosti. Posebej smo veseli kolegic in kolegov iz zdravstvenih domov in drugih zavodov, ki prav tako radi pridejo na naše izobraževalne dneve.

Prim. Mahne nam je povedal, kako se po spletu nenavadnih okoliščin srečajo ljudje z velikim srcem, širokim pogledom, ki vidi tudi daleč v prihodnost, z izrednim talentom in bujno domišljijo pa vendar čvrsto na trdnih tleh in iz najbolj skromnih zametkov naredijo »dolgo« bolnišnico in spodbudijo strokovni razvoj v sodobno splošno bolnišnico, ki je polno zaživela po preselitvi vseh oddelkov pred 20. leti.

Dr. Gasparini nas je očaral s svojim briljantnim darom govora. Pokazal je, kako lahko srečaš redke stvari, ki vzbudijo radovednost, podžgejo vedoželjnost in ne dajo miru, dokler o njih ne veš vsega, kar so doslej že izvedeli in včasih k temu še sam kaj dodaš.

S sodelovanjem med strokami postajamo vedno močnejši. Tako smo v SBI uvedli operativno zdravljenje benigne golše. Dr. Uršič je predstavila vse dosedanje bolnike (v 13 letih dejavnosti) in dobre rezultate.

Verjemite, da lahko poškodba kosti spravi travmatologa skoraj v obup. Večdelni premaknjen zlom zgornjega dela nadlahtnice, pri starostniku z osteoporozo prav gotovo lahko izzove to čustvo. Dr. Kovačič nas je – potencialne poškodovance potolažila s spodbudnimi rezultati naše travmatološke ekipe z reverzno ramensko protezo.

Dr. Križaj si je v svoji predstavitvi privoščil malce humorja, a je kljub temu prepričal avditorij o varnosti in prednostih laparoskopskih operacij slepiča tudi pri zelo mladih otrocih, kar je bilo poudarjeno tudi v razpravi.

Na koncu je sestra Karmen podala pomembno sporočilo, ki se je dotaknilo vseh nas, prav gotovo smo  vsi o tem že razmišljali in brez dvoma se vsi trudimo, da bi v svojem ožjem delovnem okolju dosegli najvišje standarde, čeprav nismo vedno uspešni, namreč: izziv strokovnega razvoja zdravstvene nege in prav vseh ostalih strok je VARNOST, VARNOST pacienta, obravnave, dokumentacije, ostalih bolnikov, zdravljenja, sledenja, izvidov,  preiskav… Vendar dokler ne bodo varni vsi delavci v zdravstvu, ne bodo varni niti bolniki.

Vidimo se na naslednjih izobraževalnih dnevih Splošne bolnišnice Izola.