15.05.2018

Simpozij Sodobna obravnava bolnika z možgansko kapjo

V Splošni bolnišnici Izola smo svetovni dan možganske kapi v četrtek, 10. 5. 2018 obeležili s strokovnim simpozijem na temo Sodobne obravnave bolnika z možgansko kapjo.

V okviru dogodka, ki je bil organiziran v sodelovanju z zavodom Viva, Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem in projektno skupino MEMORI-net se je zvrstilo osem predavanj. Principi zdravljenja, rehabilitacije in preprečevanja možganske kapi so bili obravnavani z multidisciplinarnih vidikov, med drugim z nevrološkega, radiološkega, kirurškega, farmacevtskega in fizioterapevtskega. Prav tako so bile predstavljene vsebine nacionalnega projekta Telekap in projekta MEMORI-net v okviru Programa čezmejnega sodelovanja INTERREG V Italija-Slovenija 2014-2020.

Glavni namen dogodka, na katerem se je zbralo 140 udeležencev, je bil ozaveščanje strokovne javnosti, saj je pri tej nenadni, težki nevrološki bolezni, ki zahteva multidisciplinaren pristop izredno pomembno prepoznati njene znake, hitro in pravilno ukrepati ter tako zmanjšati posledice za obolele. Tako bolniku kot osebju mora biti izziv, da bolnik začne novo in polno življenje v obliki doživljenjske rehabilitacije.

slika-simpozij